Zomer 2020 en het nieuwe normaal

De eerste helft van 2020 is bizar verlopen. Zoiets onnozels als een virus heeft onze wereld voorgoed veranderd. Niets is nog normaal.

Verjaardag vieren, boeken halen in de bieb, koffiedrinken bij vrienden. Met elkaar muziek maken. Genieten van een concert, toneelstuk, film, museum. Biljarten, kaarten, bingoën, sporten. Kinderen, kleinkinderen en andere dierbaren in je armen sluiten. Een dierbare bijstaan in de laatste levensfase en waardig afscheid nemen na overlijden. Wekenlang mocht het geen van alle. En zoals het wel mocht, voelde niet als normaal.

We hebben op intelligente wijze gecontroleerd mogen wennen aan een nieuw normaal. Die oefening hebben we met zijn allen zo goed uitgevoerd, dat vrijwel iedereen het diploma Het Nieuwe Normaal, met als hoofdvakken Handenwassen, Anderhalve meter en Sociale onthouding, heeft verdiend. De vlag kan uit en de zomer kan beginnen.

Tijdens de zomermaanden mogen we bewijzen dat we dat diploma verdiend hebben en dat we er, min of meer op eigen kracht, goed mee uit de voeten kunnen. Door de versoepeling van de regels, kan dat wel lastig worden. Dat geldt met name voor degenen die zich zo snel mogelijk weer in het uitgaansleven storten en die de vakantie alweer geboekt hebben, want die staat voor de deur.

Velen van ons, ouderen, zullen weinig last ondervinden, van het nieuwe normaal onder soepelere regels. Als er deze zomer geen vakantie-activiteiten zijn om naar uit te kijken, blijft de gedwongen eenzaamheid van de afgelopen maanden gewoon doorgaan. Dat geldt vooral als kinderen, kleinkinderen en mensen uit de buurt eindelijk weer op vakantie mogen en dat ook doen. Het is daarom extra zuur, dat onze ZomervakantieActiviteiten niet door kunnen gaan.

Maar weet u wat? We maken gewoon een hoofdvak van Aandacht en Goede zorg voor elkaar. Dit nieuwere normaal kan voor ons allen het zuur van een stille zomer 2020 heerlijk verzoeten.
Hopelijk kunnen we u in de volgende nieuwsbrief berichten over ontmoetingen volgens het nieuwere normaal. We kijken vol vertrouwen uit naar het najaar.
Namens de leden van de werkgroep PR

Jaap Bensing

Scroll naar top