Verslag: Proef de kade

De werkgroep cultuur organiseerde voor twee groepen een excursie naar de Piushaven in Tilburg. Niet zomaar een rondgang, maar een kennismaking met enkele bijzondere ondernemers in dit volledig getransformeerde industriegebied.

contact50 proef de kadeDe start is bij het Ketelhuis op het AaBe complex. Onze gids Marcel de Reuver zit klaar en heeft  al koffie/thee met appeltaart besteld. Als iedereen die heeft weggewerkt gaat het richting Piushaven met Den Ophef als eerste stop. Uiteraard gaat het over architect John Körmeling, het draaiend huis en de ophef die er nu weer is voor de onvoorziene herstelkosten. Van de brug.

De volgende stop is bij de koffie en ijssalon Porto. Porto is Portugees voor haven. Olof Bredo is er vandaag niet om het ontstaan van zijn salon toe te lichten, maar de juffrouw van dienst neemt het vol verve over. Iedereen krijgt een ijsje en Marcel neemt zijn favoriete sinaasappel-yoghurt variant.

Na wat geschiedenislessen over het ontstaan van de haven komen we aan bij Stadsbrouwerij013. In deze ′Amsterdamse boot′ van architect Jos Schijvens zat oorspronkelijk de meelfabriek A.C. van Loon.

Hier brouwen ze nu bijzcontact50 proef de kadeonder biertjes met namen als: ′Rooie Stien′, ′Schering en inslag′, ′Kruikje blond′ en ′Stof tot nadenken′. In het café krijgen we een ′Trappers weizen′ aangeboden. De partyboot aan de overkant hoort ook bij het bedrijf.

contact50 proef de kadeDe oorspronkelijke regenkledingfabriek Falcon is nu een bedrijfsverzamelgebouw. We gaan daar eerst op bezoek bij Bikken en Bakken. Jan van Riel kan niet stoppen met het vertellen over zijn gist- en desembrood. Door automatisering van het rijsproces hoeft hij niet meer voor dag en dauw zijn bed uit.

contact50 proef de kadeZijn buurman van Huize Geerts is even enthousiast. Hein Geerts staat nu als vierde generatie aan het hoofd van dit familiebedrijf. Chocolaterie is zijn specialiteit en als een van de weinigen in Nederland begint dat in zijn atelier met de rauwe cacaoboon.

Tot slot nemen we een afzakkertje bij Burgemeester Jansen. Dit café heette oorspronkelijk Havenzicht en is nu vernoemd naar de burgemeester die de Piushaven liet aanleggen.

Vier uren dwalen rondom de Piushaven onder leiding van de Stadsgidserij Tilburg was de moeite waard!

U kunt alle foto’s bekijken op onze website. U moet daarvoor wel inloggen.

Scroll naar top