Verslag Smakelijk dwalen

Vrijdag 12 mei 2023 stond Ad Schrijver van Stadsgidserij Tilburg, klaar voor een rondleiding door het Dwaalgebied van Tilburg. De werkgroep Cultuur had dat geregeld en 11 leden sloten zich daarbij aan.

smakelijk dwalen Contact50Om 14:00 uur werd de groep met koffie en thee ontvangen in de Wereldwinkel in de Nieuwlandstraat. De beheerder presenteerde de winkel vol enthousiasme. Het door hen gemaakte alternatief voor de plastic zak, vond gretig aftrek.

Na de thee was het maar oversteken voor de volgende kennismaking met Pleiade/Anadna. Ook hier en enthousiaste eigenaar die volop vertelde over deze winkel voor spiritualiteit en bewust leven.

We moeten door de Poststraat naar de Tuinstraat en passeerden zo het kantoor van de wijnhandel Verbunt. In dit bijzonder pand huist nu een BSO en muziekschool. Het doel is echter ‘ÔOT KETUUR’ (ooit cultuur of haut couture?) of Ollies. Hier verbazen we ons over de bijzondere cadeautjes die je kunt kopen of laten maken. Iets om te onthouden.

In de Antoniusstraat en de Willem II straat staan de even stil bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en lopen door naar Cinecitta. Het schaaktoernooi negeren we en genieten van een kopje koffie met een bijzonder hapje. Een van de deelnemers ontlokte dat de uitspraak: “Bij deze kok wil ik wel op cursus”.

Bij de kookwinkel 63° wijst een oud-docent huishoudkunde op zijn bakvormen van treintjes, auto’s en kastelen die hij gratis uitleent. Weer iets om te onthouden.

Bij de Bierbrigadier worden we verrast met een bijzonder biertje op basis van banaan en bosbessen uit Slovenië. De prijs liegt er niet om, € 8 per blikje.

De voorlaatste stop is bij bakker van Vlerken. In dit meer dan honderd jaren oude bedrijf worden we getrakteerd op een truffel. Zijn opa begon al een bakkerij in de Noordstraat.

De excursie wordt afgesloten in de Heuvelstraat bij wijnbar Cru. Er was niet op ons gerekend maar met Ad als gids is dat natuurlijk in een handomdraai geregeld.

Enkelen bleven naborrelen, de rest ging na een toer van ruim 3½ uur vol nieuwe indrukken om 17:40 uur weer naar huis.

Een fotoreportage vindt u op deze pagina.

Scroll naar boven