Middeleeuwse weg naar Antwerpen

Aanmelden

De werkgroep Cultuur heeft voor vrijdagmiddag 3 april aanstaande de heer Jan Sikkers uitgenodigd voor een lezing over de laatmiddeleeuwse weg van Antwerpen naar ’s Hertogenbosch.

Jan Sikkers is bekend in de wereld van de Heemkunde. Hij is onder andere voorzitter geweest van Heemkundekring Tilborch.

Door straatnaambordjes, zoals de Antwerpsebaan in Helvoirt, de Bosscheweg tussen Hilvarenbeek en Biest-Houtakker en de ’s Boschstraat in het Belgische Hoogstraten wilde hij steeds meer weten over de route van Antwerpen naar Den Bosch. Deze route die in de periode van 1400 tot 1800 tussen beide steden werd gebruikt, liep wel in de buurt van Tilburg maar niet door Tilburg.

Men had steeds gezocht naar hoger gelegen trajecten om zoveel mogelijk droge voeten te houden. Het zoeken naar de beste plekken waar een beek kon worden overgestoken, bracht de nodige knikken in de weg met zich mee. Dat oversteken gebeurde toen meestal via voorden. Voorden zijn doorwaadbare plaatsen in beken en veel namen in onze omgeving wijzen daar nog op, zoals de Grote Voort en Kleine Voort in Hilvarenbeek en natuurlijk ook Helvoirt.
Het is niet bekend waarom men de omgeving van wat nu Helvoirt heet, al voor de tijd van deze laatmiddeleeuwse handelsroute als ‘hel’ aanduidde.

Jan Sikkers kan boeiend vertellen over zijn jarenlange zoektocht om op basis van oude kaarten en door middel van veldbezoeken het tracé van de oude weg in kaart te brengen. Het heeft een gedetailleerd beeld opgeleverd van hoe de weg destijds liep. Hij is vooral verwonderd over de vele stukjes graspad die hij her en der aantrof. Hij kan zich nu niet voorstellen dat die ooit onderdeel hebben uitgemaakt van zo’n belangrijke route.

Een ding is zeker: na het horen van zijn verhaal gaat u met andere ogen naar straatnaambordjes kijken. Bij deze interessante lezing zijn alle belangstellenden welkom. U kunt u tot en met 19 maart aanmelden.

Contact:

Paula Sallevelt Contact50 Udenhout telefoon 013-511 1073
 paula.cultuur@contact50udenhout.nl

Plaats:

Kruisgebouw, Zeshoevenstraat 31

Datum:

vijdag 3 april 2020

Tijd:

14:00 uur tot 16:00 uur

Kosten:

leden € 5,00; niet-leden € 7,00
inclusief koffie en thee

Privacy:

Op uw inschrijving is de verklaring omtrent de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing.

  Voor elke deelnemer een afzonderlijk formulier invullen a.u.b.

  Aanhef: (verplicht)
  DhrMw

  Naam: (verplicht)

  huisnr.*
  Woonplaats: (verplicht)

  Telefoon: (gewenst)

  Uw e-mailadres: (gewenst)

  KBO lidmaatschapsnummer:

  Meldt zich aan voor de lezing Middeleeuwse weg naar Antwerpen

  Betaalwijze: (verplicht)
  Eenmalige incassoMeedoenregelingGeen eenmalige incasso

  Bankrekeningnummer in IBAN formaat 18 tekens (verplicht)

  Ondertekening: (verplicht)
  Ik ga akkoord met eenmalige incasso
  Uw klantnummer van de gemeente Tilburg (verplicht)

  Ondertekening: (verplicht)
  Ik ga akkoord met afschrijving uit mijn tegoed

  Privacy verklaring (verplicht)
  Ik ben bekend met de eerder genoemde verklaring AVG

  Opmerking:

  Scroll naar top