Voorop fietsen na ruim 22 jaren voorbij

Als u grasduint in het archief van nieuwsbrieven op onze website, vindt u al in 2010 de namen van Sjef de Graaf, Ad Bertens en Kees van de Wouw. Hoeveel jaren daarvoor zij al samen met Mari Smits de harde kern van De Fietsclub hebben gevormd, weten zij zelf niet meer. Dat blijkt tijdens een gesprek met de drie mannen naar aanleiding van hun besluit om te stoppen met het leidinggeven aan de fietstochten van De Fietsclub.

Hoe kom je in de rol van fietstochtleider van De Fietsclub terecht? In de tijd, dat de fiets met ondersteuning nog een exotisch verschijnsel was, de gemiddelde snelheid op een kilometer of 12 tot 15 per uur lag en er een pak papier mee moest waarop de route uitgeschreven stond, maakte Kees van de Wouw kennis met een groepje wegbereiders. Theo van Zummeren, Hans Couwenberg en Mari Smits konden zijn hulp goed gebruiken. De voorbereiding van een fietstocht vroeg veel tijd, vooral de controle van de route. Kees had er zin in.

Ad Bertens herinnert zich goed, dat Mari een enorm pak met routes had en ook altijd met een voorstel kwam. Kort na de pensionering van Ad vroeg Kees of hij mee wilde helpen bij de voorbereiding van de fietstochten. Ad had er toen al ongelooflijk veel fietskilometers op zitten en dacht zowat elk paadje te kennen. Maar daar zijn er mede dankzij het pak van Mari nog heel wat bij gekomen; en eerlijk is eerlijk: Riet de Bakker, een van de zeer trouwe deelnemers, was baas boven baas.

Belangrijkste vraag bij de keuze van een route is altijd gebleven: welke uitbater gunt een groep van zo’n 25 fietsers op maandagmiddag om een uur of 3 een korte koffiepauze op zijn terras? Voor de 4 dagfietstochten, op een woensdag in elke zomermaand een tocht van zo’n 60 km., moeten zelfs 3 horecagelegenheden bereid zijn de groep te ontvangen.

Vooral Sjef heeft zich ruim 2 decennia ingespannen om de afspraken met de horeca goed te maken. En dan ging het nog weleens fout: bleek de cafébaas plotseling failliet te zijn of ging de tent pas om 5 uur open. De uitbater van In den Bockenreyder maakte er altijd een feest van: een deel van zijn terras hield hij leeg voor de lunchpauze tijdens een dagfietstocht van De Fietsclub; legendarisch is intussen de uitsmijter die hij de deelnemers voorschotelde.

Wat betreft gezondheid en veiligheid hebben ze altijd veel geluk gehad, oordeelt Sjef: ernstige incidenten hebben zich niet voorgedaan. Op dinsdag 28 juni 2011 had een orkaan stevig huis gehouden in de omgeving van Sint Michielsgestel. De volgende dag blokkeerden op een lange tocht de omgewaaide bomen hier en daar het fietspad. Om de route aan te kunnen passen, is het dan een enorm voordeel dat mensen als Ad en Riet Midden-Brabant kennen als hun broekzak. Dat er tijdens die tocht geen ongelukken zijn gebeurd door alsnog afbrekende takken of neerstortende bomen, mag een wonder heten, aldus Sjef, Ad en Kees.
Er staan foto’s van deze rit in het album op de website.

De drie voelen en vinden dat ze eraan toe zijn om te stoppen binnen De Fietsclub. Maar deze club moet wel blijven bestaan: anderen, jongere senioren moeten het stokje overnemen. Ze hebben nog wel enkele dingen in de aanbieding. Een dikke map met zowel korte middagroutes als dagfietsroutes ligt voor elk van hun opvolgers klaar. De basis ervan is natuurlijk het pak van Mari. Bovendien doen ze een belangrijke aanbeveling: zorg voor een groep van 4 mensen die de organisatie van de fietstochten op zich neemt.

Ad, Sjef en Kees, dank voor de prachtige fietservaringen die zoveel leden enkele decennialang dankzij jullie bevlogenheid en inspanningen hebben mogen genieten.

Contact:

Contact50 udenhout trio fietsclub
Ad, Sjef en Kees.
Contact50 Udenhout Fietsclub
In den Bockenreyder
Contact50 Fietsclub klunen
Na de storm van 28 juni 2011
Scroll naar top