Repaircafé Udenhout Algemeen

Wat is een RepairCafé?
RepairCafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Je kunt er zo binnenlopen. Op de locatie waar het RepairCafé wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen.
Je neemt van thuis kapotte spullen mee. In het RepairCafé ga je samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Waarom een RepairCafé?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Veel ‘jonge ouderen’ bezitten deze kennis nog wel. Hun ervaring wordt echter niet of nauwelijks benut.

Het RepairCafé brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. Dat scheelt veel afval.

In het RepairCafé leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het RepairCafé draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het RepairCafé laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Contact50 Repaircafe
Scroll naar boven