Verslag FilosofiePodium en FilosofieGesprek

In de Maand van de Filosofie met als thema Chaos organiseerde De Bibliotheek Udenhout samen met Contact50 en SWOU een discussieavond met 2 filosofen.
Tjeerd van de Laar gaf een presentatie van het verschil in denken tussen René Descartes (Ik denk, dus ik besta) en Baruch Spinoza rond de begrippen denken (ziel) en lichaam.

Het grote verschil is dat Descartes (op de linker afbeelding) ervan uit gaat dat er een instantie is die alles maakt, een God, en Spinoza juist niet. Spinoza (op de rechter afbeelding) ziet als pantheïst in alles het goddelijke, de maker, en dat was in de 17e eeuw bepaald revolutionair.

Wat is de relatie met chaos? Om emoties zoals angst te bezweren is het beter om na te denken over emoties, zonder vooroordelen. Dan begrijp je beter hoe de wereld in elkaar zit; snappen waarom iets gebeurt is belangrijk.

Marjolijn van Heemstra deelde haar ervaringen met het kosmologisch bewustzijn, denk bijvoorbeeld aan de ervaringen van astronauten als zij vanuit de ruimte onze planeet beschouwen.
Het lijkt een spirituele ervaring, een verwondering. Door afstand te nemen ervaar je juist nabijheid en dat is ook wat relativeren oplevert. Relativeren is verbinding maken. Ook dat is handig in tijden van chaos.

Jammer dat dit thema niet nadrukkelijker werd benoemd en besproken.
Maar toch een boeiende avond met 2 inleiders en ca. 50 deelnemers.

Tijdens het FilosofieGesprek onder leiding van Gerard Noordermeer gingen de gespreksdeelnemers verder in op het thema hoe om te gaan met chaos. Enkele lichtpuntjes: chaos is van alle tijden en oplossen kunnen we het niet, wel nagaan hoe we ermee kunnen leven. Afstand nemen, je aandacht richten op je eigen omgeving, zoeken naar wat ons bindt in plaats van focus op de verschillen.
Het was een levendig gesprek met goede inbreng van allen.

Contat50 logo WG3
Scroll naar boven