Cursus Moderne Geschiedenis

Aanmelden

Jef AbbeelJef Abeel is 45 jaren leraar geschiedenis en Latijn geweest aan het St Jozefcollege in Turnhout en het Onze LieveVrouwe Lyceum in Breda. Jef is een bevlogen verteller, die na zijn pensionering gewoon is doorgegaan om zijn verhalen door te geven. Met veel kennis en wat Vlaamse humor neemt hij u mee in de geschiedenis van Rusland/Oekraïne en die van China.

Oekraïne, slachtoffer van Poetins imperialisme
Hoewel Rusland ontstaan is in Kiev en dus bij Oekraïne hoort, menen Poetin en zijn aanhangers dat hun buurland geen bestaansrecht heeft en dat zij het mogen veroveren en vernietigen. En dit terwijl ze het bestaan ervan erkend hebben in 1991, 1994 en 1997.

Jef staat uitgebreid stil bij de geschiedenis van beide Slavische broedervolkeren vanaf de 9 de eeuw tot nu, met de nadruk op de 20ste en 21ste eeuw.

Dan bespreekt hij de oorlog en de leugens die Poetin hanteert om zijn buurland te wurgen. Met volop cijfers over de economie van beide landen. Aangetoond wordt dat Rusland steeds meer een dictatuur is geworden die geen democratisch en westers gezind Oekraïne naast zich duldt. Vervolgens een analyse van de westerse sancties, de houding van China en andere belangrijke landen en de gevolgen van de oorlog voor Europa en voor de wereld.

China
Elke dag krijgt de Chinese president-partijleider-legerleider Xi Jinping een koning, president of premier op bezoek om te laten zien hoe deze nieuwe grootmacht presteert. Heel de wereld keek toe hoe Beijing in 2008 de Olympische Spelen organiseerde.

Wij gaan kijken hoe China stapsgewijs evolueerde vanaf 3.000 v.C., via de grote filosofen rond 500 v.C. en de bouw van de Grote Muur in 221 v.C., welke invloed die filosofen hebben op het Chinese politieke systeem, hun denken en handelen tot nu toe, welke rol de Vlamingen er speelden in de 13e en 17e eeuw, wat China presteerde tijdens de keizers en tijdens het communistisch regime, het aantal doden tijdens Mao, in hoeverre de Chinese maatschappij, normen, waarden en mensenrechten vergelijkbaar zijn met, dan wel verschillen van de onze.

We beginnen dus vóór de tijd van keizer Qin en eindigen bij Xi Jinping. We spreken ook over de economie, de maatschappij, het onderwijs, het voormalige éénkindbeleid, over omgaan met Chinezen etc.

Reserveer nu alvast in uw agenda: maandagmiddag 9 en 23 oktober.  Het is mogelijk om u per lezing aan te melden

Contact:

Henk Denissen
📱06 51 91 53 16

Docent:

Jef Abbeel

Plaats:

Datum:

9 en 23 oktober 2023

Tijd:

14:00 -16:00 uur

Aantal lessen:

2

Kosten:

Aanmelden:

Privacy:

Op uw inschrijving is de verklaring omtrent de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing.

  Voor elke deelnemer een afzonderlijk formulier invullen a.u.b.

  Aanhef: (verplicht)
  DhrMw

  Naam: (verplicht)

  huisnr.*

  Woonplaats: (verplicht)

  Telefoon: (gewenst)

  Uw e-mailadres: (gewenst)

  KBO lidmaatschapsnummer:

  Schrijft in voor: (verplicht)
  Lezing Oekraïne (09/10)Lezing China (23/10)

  Betaalwijze: (verplicht)
  Eenmalige incassoMeedoenregelingGeen eenmalige incasso

  Bankrekeningnummer in IBAN formaat 18 tekens (verplicht)

  Ondertekening: (verplicht)
  Ik ga akkoord met eenmalige incasso

  Uw klantnummer van de gemeente Tilburg (verplicht)

  Ondertekening: (verplicht)
  Ik ga akkoord met afschrijving uit mijn tegoed

  Privacy verklaring (verplicht)
  Ik ben bekend met de eerder genoemde verklaring AVG

  Opmerking:

  Scroll naar boven